بازار ارز با سقوط کم سابقه ارزش ریال در روزهای اخیر مواجه بوده است
مجلس ایران جلسه ویژه "نجات اقتصاد ملی" را که قرار بود برای بررسی بحران ارز در بازار تشکیل شود، به دلیل عدم حضور وزرا و رئیس کل بانک مرکزی لغو کرد.
محمدرضا باهنر نایب رئیس مجلس در جلسه علنی امروز مجلس گفت که "عذر وزیر اقتصاد و صنعت برای عدم حضور در جلسه موجه بوده اما عذر رئیس کل بانک مرکزی غیرموجه است."
در پی تحولات اخیر در بازار ارز و سقوط ارزش ریال در برابر ارزهای خارجی، مجلس از وزیر اقتصاد، وزیر صنعت، معدن و تجارت و رئیس کل بانک مرکزی درخواست کرده بود که در جلسه ای غیرعلنی، گزارشی از وضعیت اقتصاد کشور و بحران ارزی چند هفته اخیر ارائه دهند.
روز چهارشنبه، ۱۴ دی (۴ ژانویه)، الیاس نادران و احمد توکلی، دو تن از نمایندگان اصولگرای مجلس ایران، در نامه ای خطاب به علی لاریجانی، رئیس مجلس، ضمن ابراز نگرانی از وضعیت بازار ارز از مجلس خواستند که با تشکیل جلسه غیرعلنی رسمی، به بررسی این بحران و تصمیم گیری به منظور "نجات اقتصاد ملی" بپردازد.
آقای توکلی امروز گفت: "ما از هیات رئیسه مجلس درخواست کرده بودیم که شرایط لازم برای برگزاری جلسه غیرعلنی و رسمی برای بررسی وضعیت غیرقابل تحمل بازار ارز و لطماتی که به تولید و کشور وارد شده است را فراهم کند."
این نماینده اصولگرای منتقد دولت افزود که علت اصرار بر برگزاری جلسه رسمی غیر علنی این بوده که "این جلسه ثبت شده و بعد از رفع شرایط اضطرار از طریق رسانه های عمومی پخش شود تا ملت در جریان مسائل و علل به وجود آمدن چنین وضعیتی قرار بگیرند."
هرچند با عدم حضور وزرا و رئیس کل بانک مرکزی، مجلس ناچار شد که جلسه ویژه خود را برای بررسی بازار ارز لغو کند، اما نمایندگان اصرار کردند که هیات رئیسه جلسه دیگری را برای حضور مقامات دولتی تعیین کند که آنها عذری برای نیامدن نداشته باشند.
وزرا اعلام کرده اند که به همراه محمود احمدی نژاد رئیس جمهور به سفر آمریکای جنوبی می روند ولی رئیس کل بانک مرکزی که قرار بود به همراه معاونان وزارتخانه ها در جلسه شرکت کند، بدون هیچ توضیحی به جلسه نیامده است.
مجلس که تا نزدیک ظهر منتظر حضور رئیس کل بانک مرکزی بود، متوجه شد که دیگر نباید منتظر بماند و برای همین محمدرضا باهنر که ریاست جلسه مجلس را برعهده داشت گفت: "برخی خبر داده اند که شاید برای ایشان سخت است؛ اما من دلیلش را نفهمیدم. شاید از طرف مقامات بالاتر منع شده اند. به هر دلیل ما نسبت به عدم حضور آقای بهمنی توجیه نیستیم، وقتی مجلس از مسئولی دعوت می کند مکلف هستند که بیایند."
درخواست جلسه اضطراری
با وجود این توضیحات، احمد توکلی به نامه چند روز پیش خود به هیات رئیسه مجلس اشاره کرد و گفت که در آن نامه دو تقاضا وجود داشت، "یکی برگزاری جلسه فوق العاده طبق ماده ۱۰۴ آئین نامه که تاکنون پاسخی به این درخواست داده نشده و دوم برگزاری جلسه رسمی و غیر علنی."
او گفت که اگر تکلیف این جلسه روشن نشود تقاضا دارد "طی هفته جای طبق ماده ۱۰۳، جلسه رسمی و غیر علنی برای بررسی بازار ارز برگزار شود."
طبق ماده ۱۰۳ قانون آئین نامه داخلی مجلس، در شرایطی که شرایط امنیتی کشور ایجاب کند، مجلس می تواند به درخواست رئیس جمهور یا یکی از وزیران و یا ده تن از نمایندگان، برای رسیدگی به شرایط اضطراری جلسه غیر علنی تشکیل دهد و ماده ۱۰۴ به رئیس مجلس اجازه می دهد تا در موارد اضطراری، زمان و دستور کار جلسه را بیست و چهار ساعت پیش از برگزاری چنین جلسه ای اعلام و ابلاغ کند.
در جلسه علنی امروز، نمایندگان مجلس نسبت به خلف وعده دولت و نیامدن وزرا و مقامات دولتی به مجلس معترض بودند و جواد جهانگیر زاده نماینده ارومیه در موافقت با برگزاری جلسه غیرعلنی گفت "شرایطی که در اقتصاد کشور ایجاد شده، لطماتی را به امنیت روانی مردم و تولید کنندگان وارد کرده است."
نماینده ارومیه در عین حال تاکید کرد که وقتی مقامات دولتی به جلسه نمی آیند و این گونه جلسات با "بی اعتنایی وزرا و مسئولان " مواجه می شود "شان مجلس" زیر سئوال می رود.
آقای توکلی گفت که از هیات رئیسه مجلس درخواست کرده بودیم شرایط لازم را برای برگزاری جلسه غیرعلنی و رسمی برای بررسی وضعیت غیرقابل تحمل بازار ارز و لطماتی که به تولید و کشور وارد شده، فراهم کند
اصرار نمایندگان به برگزاری جلسه در هفته آینده بود، اما سرانجام مشخص نشد که این جلسه چه وقت برگزار می شود.
علیرضا محجوب نماینده تهران در مجلس با اشاره به پیشینه جلسات غیرعلنی با حضور وزیران برای بررسی بازار ارز گفت که "در جلسات غیرعلنی هیچ نشانه ای از جهت گیری دولت برای کنترل بازار ارز مشاهده نمی شود و به نظر بنده خوابیدن از گوش دادن به این مذاکرات بهتر است."
آقای محجوب در اعتراض به توضیحات برخی وزرا گفت که "توضیحات این افراد بقال محله را نیز قانع نمی کند چه برسد به نمایندگان و اقتصاددانان."
البته آقای باهنر گفت که نوسانات بازار ارز دلایل متعددی دارد که تحریم یکی از آنهاست، اما "ملت هزینه تحریم ها را برای پایبندی به اصول خود پذیرفته است و قرار نیست عقب نشنی کند."
نایب رئیس مجلس در عین حال گفت که "اشکال نمایندگان به عدم تدبیرهای داخلی است که هزینه تحریم ها را افزایش می دهد."
یک هفته پیش، بعد از تحریم بانک مرکزی ایران از سوی آمریکا، بازار ارز بحرانی شد و نرخ دلار و دیگر ارزهای عمده در مقابل ریال به شدت افزایش پیدا کرد و قیمت هر دلار تا مرز ۱۸۰۰ تومان نیز رسید، ولی امروز یکشنبه هجدهم دی هر دلار در حدود ۱۶۶۰ تومان معامله شده است.
در معاملات روز یکشنبه در بازار آزاد تهران، هر یورو به نرخ ۲۱۲۰ تومان و هر پوند به نرخ ۲۶۴۰ تومان معامله شده است که نسبت به روز گذشته افزایش نشان می دهد.
در حالی که روند کاهش ارزش ریال در برابر ارزهای خارجی در روزهای اخیر سرعت گرفته و باعث تردید در مورد سلامت اقتصاد کشور و توانایی حکومت در اداره آن شده است، مقامات و نهادهای دولتی، به خصوص بانک مرکزی جمهوری اسلامی که مسئول حفظ ارزش پول ملی است، در مورد این وضعیت و برنامه احتمالی خود سکوت کرده اند.
به همین دلیل، این نظر مطرح شده که احتمالا دولت، که ظاهرا به دلیل فشار ناشی از پرداخت یارانه نقدی با کمبود نقدینگی در ماه های آخر سال مالی مواجه است، از وضعیت بازار ارز برای جذب نقدینگی و تامین بخشی از کمبود مالی خود بهره برداری کرده است.
>> "FarsiNews" via lissnup in Google Reader http://www.bbc.co.uk/persian/business/2012/01/120108_ka_exchange_majlis.shtml
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر